VNSGU Syllabus, Question Paper, Programs of BCA Course
CMAT.AtoZmath.com - Online test preparation for CMAT MBA & MCA(Gujarat) Exam
Support us
Due to daily changes in code, exhaustive testing is not always possible. So if any page doesn't display any solution then immediately
mail me
.
I want to sell my website www.AtoZmath.com with complete code
Home
College Algebra
Games
Feedback
Support us
About us
Algebra
Matrix Algebra
Numerical Methods
Statistical Methods
Operation Research
Word Problems
Calculus
Geometry
Pre-Algebra
What's new
1. Statistical Methods
on 30.03.18
1.
Permutation & combination
2.
Probability
2. Calculus
on 20.03.18
1.
Trigonometry
2.
Derivative
3.
About us
Coming soon
(Under development)
- Ratio and Proportion
Menu
Home
Pre-Algebra
Algebra
Matrix Algebra
Geometry
Numerical Methods
Statistical Methods
Operation Research
Word Problems
Calculus
College Algebra
Games
Home
>
Word Problems calculators
>
Profit Loss Discount calculator
Profit Loss Discount
1. Find selling price when cost price = Rs. 50 , Loss/Gain = 10 % .
2. Find cost price when selling price = 55 , Loss/Gain = 10 %
3. Find Loss/Gain % when cost price = 50 and selling price = 55 .
4. By selling an article for Rs 110 a man loses 12 %. For how much should he sell it to gain 8 %.
5. A man sells two houses for Rs 536850 each. On one he gains and on the other he loses 5 %. Find his gain or loss % on the wh ...
6. If selling price of 10 articles is the same as the cost price of 12 articles, find the gain %.
7. By selling 100 pencils, a shopkeeper gains the selling price of 20 pencils. Find the gain percent.
8. A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 960 grams for 1000 grams. Find the gain ...
9. If the marked price of an article is Rs. 380 and a discount of 5 % is given on it, what is the selling price ?
10. If 12 % is allowed as discount on a radio and its selling price is Rs. 836 , what is its marked price ?
11. A cycle dealer marks his goods 25 % above his cost price and allows a discount of 8 % on it. Find his gain percent.
12. Successive discounts of 20 % and 10 % equivalent to a single discount of how many percent?
13. If a commission of 10 % is given on the list price, the gain is 20 %. Find the gain percent, if the commission is increas ...
14. If the manufacturer gives 20 % commission to the dealer on the printed price and if the dealer sells the item at the print ...
15. A dealer gets 25 % commission on the printed price of an item. If he gives 10 % discount to the customer on printed price ...
16. The printed price of a saree is Rs 900 . A cloth-mearchant purchases it at 15 % commission. He spends Rs 35 for roll-polis ...
17. A carpenter made a table which cost him Rs 1500 . He decided the price so that he would get 20 % profit. He gave 8 % comm ...
18. The printed price of a book is Rs 720 . After giving 10 % discount to the customer on the printed price, the book-seller ge ...
19. If 20 % discount is given on the decided price which is decided by addition of 20 % profit on the purchase price, then wi ...
20. A watch manufacturing company decided the price with 25 % profit on the cost price. By selling a watch with 8 % discount ...
21. If the sales price of 12 pens is fixed as the original price of 15 pens, then what percentage of profit is earned in the ...
Problem 1 of 21
1. Find selling price when cost price = Rs.
, Loss/Gain =
% .
Solution
Example
All Problems
Solution will be displayed step by step
Solution
Solution provided by AtoZmath.com
Want to know about
AtoZmath.com and me
This is demo example. Please click on Find button and solution will be displayed in Solution tab (step by step)
Profit Loss Discount
1. Find selling price when cost price = Rs. 50 , Loss/Gain = 10 % .
`"C.P." = "Rs." 50," Gain" = 10%`
`"S.P." = "C.P." × (100 + "Gain"%) / 100 = 50 × (100 + 10) / 100 = 55 " Rs."`
`"C.P." = "Rs. " 50," Loss" = 10%`
`"S.P." = "C.P." × (100 - "Loss"%) / 100 = 50 × (100 - 10) / 100 = 45 " Rs."`
Problem :
1
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 1
1
. Find selling price when cost price = Rs. 50 , Loss/Gain = 10 % .
Solution:
`"C.P." = "Rs." 50," Gain" = 10%`
`"S.P." = "C.P." × (100 + "Gain"%) / 100 = 50 × (100 + 10) / 100 = 55 " Rs."`
`"C.P." = "Rs. " 50," Loss" = 10%`
`"S.P." = "C.P." × (100 - "Loss"%) / 100 = 50 × (100 - 10) / 100 = 45 " Rs."`
Problem :
2
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 2
2
. Find cost price when selling price = 55 , Loss/Gain = 10 %
Solution:
`"S.P." = "Rs. "55," Gain" = 10%`
`"C.P." = "S.P." × 100/(100 + "Gain"%) = 55 × 100/(100 + 10) = 50 " Rs."`
`"S.P." = "Rs. "55," Loss" = 10%`
`"C.P." = "S.P." × 100/(100 - "Gain"%) = 55 × 100/(100 - 10) = 61.1111 " Rs."`
Problem :
3
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 3
3
. Find Loss/Gain % when cost price = 50 and selling price = 55 .
Solution:
`"C.P." = "Rs. "50," S.P." = "Rs. "55`
`"Gain" = "S.P." - "C.P." = 55 - 50 = "Rs. "5`
`"Gain" % = ("Gain" × 100)/("C.P.") = (5 × 100)/50 = 10%`
`"C.P." = "Rs. "50," S.P." = "Rs. "55`
`"Loss" = "C.P." - "S.P." = 50 - 55 = "Rs. "-5`
`"Loss" % = ("Loss" × 100)/("C.P.") = (-5 × 100)/50 = -10%`
Problem :
4
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 4
4
. By selling an article for Rs 110 a man loses 12 %. For how much should he sell it to gain 8 %.
Solution:
Here `"S.P." = "Rs. "110," Loss" = 12%`
`"C.P." = "S.P." × 100/(100 - "Loss"%) = 110 × 100/(100 - 12) = 125" Rs."`
Now, `"C.P." = "Rs. "125," Gain" = 8%`
`"S.P." = "C.P." × (100 + "Gain"%)/100 = 125 × (100 + 8)/100 = 135" Rs."`
Problem :
5
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 5
5
. A man sells two houses for Rs 536850 each. On one he gains and on the other he loses 5 %. Find his gain or loss % on the whole transaction.
Solution:
In such a problem selling price is not neccessary.
There is always a loss given by
Loss % = `(( text{Common Gain or Loss } %)/10)^2 = (5/10)^2 = 0.25` %
Problem :
6
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 6
6
. If selling price of 10 articles is the same as the cost price of 12 articles, find the gain %.
Solution:
Let C.P. of each article be Rs. `1`
C.P. of `10` articles = Rs. `10`
S.P. of `10` articles = Rs. `12`
`:.` Gain % `= ("Gain" × 100)/("C.P.") = (2 × 100)/10 = 20` %
Problem :
7
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 7
7
. By selling 100 pencils, a shopkeeper gains the selling price of 20 pencils. Find the gain percent.
Solution:
(S.P. of `100` pencils) - (C.P. of `100` pencils) = S.P. of `20` pencils.
`:.` S.P. of `80` pencils = C.P. of `100` pencils
Let C.P. of each pencil be Rs. `1`
C.P. of `80` pencils = Rs. `80`
S.P. of `80` pencils = Rs. `100`
`:.` Gain % `= ("Gain" × 100)/("C.P.") = (20 × 100)/80 = 25` %
Problem :
8
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 8
8
. A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 960 grams for 1000 grams. Find the gain percent.
Solution:
Here Gain = price of `40` grams and C.P. = price of `960` grams
Gain % `= ("Gain" × 100)/("C.P.") = (40 × 100)/960 = 4.1667` %
Problem :
9
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 9
9
. If the marked price of an article is Rs. 380 and a discount of 5 % is given on it, what is the selling price ?
Solution:
Here marked price = Rs. `380` and discount = `5` %
S.P. = `95` % of Rs. `380 = 95/100 × 380 = 361` Rs.
Problem :
10
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 10
10
. If 12 % is allowed as discount on a radio and its selling price is Rs. 836 , what is its marked price ?
Solution:
Here discount = `12` % and S.P. = `836`
Let Marked Price = Rs. X
`88` % of X = `836`
`:. X = 836 × 100/88`
`:. X = 950`
`:.` Marked Price = Rs. `950` .
Problem :
11
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 11
11
. A cycle dealer marks his goods 25 % above his cost price and allows a discount of 8 % on it. Find his gain percent.
Solution:
Let C.P. = Rs. `100`.
Then, marked price = Rs. `(100 + 25` % of `100)` = Rs. `125`
S.P. = `92` % of `125` = Rs. `115`
Gain = S.P. - C.P. = `115 - 100 = 15`
Gain% = `15` %
Problem :
12
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 12
12
. Successive discounts of 20 % and 10 % equivalent to a single discount of how many percent?
Solution:
Let marked price = Rs. `100` S.P.
After first discount = `80` % of `100` S.P.
After second discount = `90` % of `80` % of `100` = Rs. `72` .
This is equivalent to a single discount of `( 100 - 72 ) % = 28 %`.
Problem :
13
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 13
13
. If a commission of 10 % is given on the list price, the gain is 20 %. Find the gain percent, if the commission is increased to 20 %.
Solution:
Let list price = Rs. `100`, commission = `10` % and gain = `20` %
`:. "S.P." = "Rs." 90`
`:. "C.P." = 100/120 × 90` = Rs. `75`
Now if commission = `20` %, Then
New S.P. = Rs. `80`
New Gain % = `(5/75 × 100) % = 6.6667 %`
Problem :
14
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 14
14
. If the manufacturer gives 20 % commission to the dealer on the printed price and if the dealer sells the item at the printed price, what is the percentage of his profit ?
Solution:
Let the printed price be Rs `100`
manufacturer gives `20` % commission to the dealer on the printed price, i.e. commission is Rs `20`
`:.` dealer will pay Rs `( 100 - 20 )` = Rs `80` for the printed price Rs `100`
And now it sells it at printed price, so the sales price is Rs `100` and the cost price is Rs `80`
`:.` Profit `= "S.P." - "C.P." = 100 - 80 = 20`
C.P.
Profit
80
20
100
?
Profit = `20 × 100/80 = 25 %`
`:.` the profit is `25` %
Problem :
15
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 15
15
. A dealer gets 25 % commission on the printed price of an item. If he gives 10 % discount to the customer on printed price, find his prifit in percentage.
Solution:
Let the pritned price be Rs `100`
A dealer gets `25` % commission on the printed price of an item
Amount paid by the dealer = printed price - commision = `100 - 25 = 75`
Now he gives `10` % discount to the customer on printed price
Amount paid by customer = printed price - discount `= 100 - 10 = 90`
That means dealer purchase it for Rs `75` and sells it for Rs `90`
`:.` proit `= "S.P." - "C.P." = 90 - 75 = 15`
C.P.
Profit
75
15
100
?
Profit = `15 × 100/75 = 20 %`
`:.` the profit is `20` %
Problem :
16
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 16
16
. The printed price of a saree is Rs 900 . A cloth-mearchant purchases it at 15 % commission. He spends Rs 35 for roll-polish and then sells the saree at the printed price. What is the prifit of the merchant in percentage ?
Solution:
A cloth-mearchant purchases a saree at `15` % commission
Purchase Price = Printed price - commission `= 100 - 15 = 85`
Printed Price
Purchase Price
100
85
900
?
Purchase price = `85 × 900/100 = 765`
The Purchase price = `765`
C.P. = purchase price + other expenses `= 765 + 35 = 800`
S.P. = printed price = Rs `900`
Profit `= "S.P." - "C.P." = 900 - 800 = 100`
Problem :
17
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 17
17
. A carpenter made a table which cost him Rs 1500 . He decided the price so that he would get 20 % profit. He gave 8 % commission on the decided price while selling. Find the sales price of the table and the profit of the carpenter.
Solution:
A carpenter decided the price so that he would get `20` % profit
Decided Price = C.P. + Profit `= 100 + 20 = 120` .
C.P.
Decided Price
100
120
1500
?
Decided price = `120 × 1500/100 = 1800`
`:.` Decided price = `1800`
He gave `8` % commission on the decided price
S.P. = Decided price - commission `= 100 - 8 = 92`
Decided Price
S.P.
100
92
1800
?
S.P. = `92 × 1800/100 = 1656`
`:.` the sales price is Rs `1656`
Profit `= "S.P." - "C.P." = 1656 - 1500 = 156`
`:.` Profit is Rs `156`
C.P
Profit
1500
156
100
?
Profit = `156 × 100/1500 = 10.4`
`:.` the sales price of the table is Rs `1656` and the profit of carpenter is `10.4` %
Problem :
18
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 18
18
. The printed price of a book is Rs 720 . After giving 10 % discount to the customer on the printed price, the book-seller gets 20 % profit. Find the purchase price for the book-seller.
Solution:
The printed price of a book is Rs `720`.
After giving `10` % discount to the customer on the printed price
S.P. = Printed price - discount `= 100 - 10 = 90`
Printed Price
S.P.
100
90
720
?
the book-seller gets `20` % profit,
S.P. = C.P. + Profit `= 100 + 20 = 120`
S.P.
C.P.
120
100
648
?
C.P. = `100 × 648/120 = 540`
The purchase price for the book seller is Rs `540`.
Problem :
19
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 19
19
. If 20 % discount is given on the decided price which is decided by addition of 20 % profit on the purchase price, then will there be profit or loss? What is the percentage?
Solution:
Decided price is `20` % profit on the purchase price
Decided price = purchase price + profit `= 100 + 20 = 120`
`20` % discount is given on the decided price
Discount = `20` % of decided price = `20` % of `120 = 20/100 × 120 = 24`
The discount is Rs `24`
S.P. = decided price - discount `= 120 - 24 = 96`
Loss = Purchase Price - Selling Price `= 100 - 96 = 4`
Hence there will be `4` % Loss in this case.
Problem :
20
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 20
20
. A watch manufacturing company decided the price with 25 % profit on the cost price. By selling a watch with 8 % discount on th printed price, the company has a profit of Rs 300 . Find the cost-price of a watch.
Solution:
A watch manufacturing company decided the price with `25` % profit on the cost price
Printed price = C.P. + profit `= 100 + 25 = 125`
By selling a watch with `8` % discount on th printed price
S.P. = C.P. - discount `= 100 - 8 = 92`
C.P.
S.P.
100
92
125
?
S.P. `= 92 × 125/100 = 115`
Profit = S.P. - C.P. `= 115 - 100 = 15`
Profit
C.P.
15
100
300
?
`C.P. = 100 × 300/15 = 2000`
`:.` the cost price is Rs `2000`.
Problem :
21
/
21
[ Profit Loss Discount ]
Try problem - 21
21
. If the sales price of 12 pens is fixed as the original price of 15 pens, then what percentage of profit is earned in the deal ?
Solution:
Let the original price of `1` pen be Rs `1`
`:.` original price of `12` pen be Rs `12`
Also selling price of `12` pens = original price of `15` pens = Rs `15`
Profit `= "S.P." - "O.P." = 15 - 12 = 3`
Original Price
Profit
12
3
100
?
Profit `= 3 × 100/12 = 25`
`:.` the profit is `25` %
Home
College Algebra
Games
Feedback
Support us
About us
Copyright © 2018. All rights reserved.
Terms
,
Privacy
Review Consent